Izlazak žene na pijace - šejh Ibn Usejmin, rhm.


PITANJE: Mnoge žene imaju običaj da često izlaze iz kuće na pijace, tržene centre i super markete, s potrebom ili bez potrebe. Zna se desiti da izlaze i bez mahrema, iako je poznato da su to mjesta velikih fitni (iskušenja). Šta vi kažete za to, Allah, dželle šanuh, vas nagradio?
ODGOVOR: Ženin boravak u kući je, bez imalo sumnje, za nju bolji, kao što se navodi u hadisu: "... a njihove kuće su bolje za njih." (Ebu Davud i Ahmed). Nema sumnje da je davanje slobode ženi u njenom izlasku suprotno naredbi Šerijata da se žena čuva i udaljava od fitni.
Oni kojima su žene povjerene na emanet, obavezni su da budu muškarci u pravom značenju te riječi, jer  je Uzvišeni Allah rekao: "Muškarci vode brigu o ženama ..." (En-Nisa, 34)
Na veliku žalost, muslimani su počeli da oponašaju Allahove neprijatelje u prepuštanju vodstva i nadređenosti ženama, tako da su žene postale one koje vode brigu o muškarcima i uređuju im život. Još čudnije je što takvi misle da su oni univerzalni i da su napredovali. Teško se njima! Ružno je što tako misle a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "Neće uspjeti narod koji je nadređenost prepustio ženi." (Buhari).
Svi dobro znamo da su žene upravo onakve kako ih je opisao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Nisam vidio da je neko kao vi manjkavije pameti i vjere a u stanju je okrenuti pamet pribranom čovjeku." (Buhari i Muslim).
Muškarci su obavezni da primjene ono što im Allah prepustio od nadređenosti i da vode brigu o ženama.
Suprotno tome, možda ima i nekih muškaraca koji su lošeg ahlaka pa u potpunosti zabranjuju ženama izlazak iz kuće. Možda im, čak, zabranjuju da posjećuju blisku rodbinu s kojom moraju održavati rodbinske veze, kao majka, otac, brat, amidža, dajdža, pa čak i ako ne postoji strah od fitne i loših posljedica.
Jedan od takvih kaže ženi: "Nikad nećeš izaći iz kuće! Ti si zarobljenica u kući!" i sl. Možda dokazuje i s riječima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: "One su zarobljenice kod vas." (Tirmizi i Ibn Madže) i kaže joj: "Ti si zarobljenica kod mene i ne možeš izaći. Ne smiješ se kretati, niti hodati. Ne može ti niko doći u goste niti možeš posjetiti neku sestru u ime Allaha."
Vjera je sredina između ove dvije krajnosti!
Šejh Muhammed b. Salih el-Usjemin, rhm.
Izvor: Fetava ulemai beledil-haram, str. 1092-1093.

Prijevod: Amir I. Smajić
Medina, 21. džumadel-ahir, 1436 god.