Pitanja i odgovori (101-200)

■ PITANJE (br. 101): Es-selamu alejkum, uvaženi profesore. Šta trebamo uraditi kada se nađemo u situaciji kada neko uči Kur'an (naglas) u džamiji? Da li ćemo klanjati ili slušati učenje Kur'ana? Unaprijed zahvaljujem. Nadam se da ste razumjeli moje pitanje. Es-selamu alejkum! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Preče je da za sebe ibadetite, klanjate, učite Kur'an, zikrite itd.

■ PITANJE (br. 102): Es-selamu alejkum šejh! Mogu li vam postaviti pitanje, pa ako ste u mogućnosti da mi odgovorite. Zanima me da li osoba kojoj je prikopčan kateter za mokraću smije obavljati namaz u džamiji i prisustvovati džumi?? Allah vam dao svako dobro! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Može, ali pod uslovom da bude sigurna da nečistoća neće izaći po džamiji i da neće uznemiravati druge neprijatnim mirisom.

■ PITANJE (br. 103): Es-selamu aleikum! Zanima me da li se po učenjacima i znanjem misli prevashodno na šerijatsko znanje i ulemu, ili pod tu kategoriju mogu da pripadnu i ljudi koji stiču znanje iz ovodunjalučkih znanosti. Hoće li oni imati nagrade za svoj trud? Da vas Allah, dželle šanuh, nagradi. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Pod učenjacima i znanjem koji se spominju u šerijatskim tekstovima misli se na učenjake o vjeri, a ne na učenjake u ovosvjetksim naukama. Međutim, to ne znači da oni neće imati nagradu ukoliko bidu imali iskren nijjet da pomognu vjeru i muslimane svojim znanjem.

■ PITANJE (br. 104): Es-selamu alejkum šejh! Ako možete da mi odgovorite na pitanje? Ovako, šejh ja zivim u Blagaju, malo mjesto pored Mostara. Imamo jednu džamiju u kojoj se obavlja namaz. Imam je sufija i u maju svake godine imamo dane mevluda i zikra i tu se skupljaju sufije za neki kijam zikr i učestvuje naš hodža iz džamije, kao i sedmični zikrovi petkom i nedjeljom. Moje je pitanje, da li mi je namaz validan iza njega, pošto gotov svaki namaz klanjam u dzamiji, pa se bojim da mi nije validan? Es-selamu alejkum! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Validan je namaz, osim ako imam čini neka jasna djela velikog širka, onda se neće klanjati za njim. U protivnom, to što sufija i što čini novotarije i slično, iako je to zabranjeno, ali ne utiče na ispravnost obavljanja namaza za njim, kao što su pojasnili islamski učenjaci.

■ PITANJE (br. 105): Es-selamu alejkumu šejh! Imam jedno pitanje, pa ako bi ste mogli odgovoriti? Jel' smijem staviti slušalice na uši i skušati rukje kao što su ajeti spaljivanja i ajeti za izlazak džina? Inače mi ne bude dobro kad to slusam. Da vas Allah, subhanehu ve te'ala, nagradi na odgovoru šejh! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Nema smetnje. Kur'an je lijek za bolesti. Malo po malo, ako čovjek bude ustrajan u ibadetima i zikrovima, slušanju i učenju Kur'ana, džinni se udalje od takvog roba.

■ PITANJE (br. 106): Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu šejh! Šta ima? Kako si? Zanima me jel' se može klanjati tehijetul-mesdžid na sabah namazu? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullahi ve berekatuh! Ako je klanjao sabahske sunnete u kući prije dolaska u džamiju, onda će klanjati dva rekata zanijetivši tehijjetul-mesdžid kada dođe u džamiju, a ako nije klanjao sunnete, onda će klanjati sunnete u džamiji, i ne treba klanjati ponovo tehijjetul-mesdžid, jer je spao propis klanjanjem dva rekata sabahskog sunneta.

■ PITANJE (br. 107): Es-selamu alejkum ve rahmetullahi šejh! Allah vam dao svako dobro! Koji je propis kada se čovjek okupa nakon dzunupluka po propisu i nakon toga vidi da opet izlazi malo sjemena? Da li se treba opet okupati ili samo oprati spolni organ i uzeti opet abdest? I da li se smije dirati spolni organ prilikom sušenja nakon kupanja? Molim Allaha da vas nagradi Dzennetom firdevs! Ako mozete odgovoriti ukratko, ne bih volio da vas ometam. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullah! Ono sto izađe od sjemena nakon kupanja ne utice na ispravnost gusula. Sjeme koje izlazi u mlazu uz osjećaj strasti je ono radi kojeg je obavezno kupanje. U ovom slučaju, dovoljno je da opere organ i uzme abdest. Također, smije se dirati spolni organ prilikom sušenja nakon kupanja, ali nakon toga treba ponovo uzeti abdest ako želi da obavi namaz, jer je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, naredio da onaj ko dodirne spolni organ uzme abdest.

■ PITANJE (br. 108): Es-selamu alejkum! Poštovani šejh, molim te da mi, ako nađeš vremena daš svoje mišljenje o sljedećem. Naime nedavno se odvijao razgovor oko toga što je jedan brat podigao kamatni kredit kod banke. Nedugo zatim se pokajao od toga, moli Allaha za oprost, te je bilo govora o tome da možda ima mogućnost da nađe novac da taj kredit "zatvori". Naša nedoumica je bila oko sljedećeg: ako je već urađen taj grijeh, postoji opcija da se kamate (u okviru rata) plaćaju godinama, ili da se odjednom plati kompletan dug sa kamatama, pa koja je opcija sigurnija za Ahiret i postoji li nada u Allahov oprost toga grijeha, ako se insan iskreno pokajao i kako reče "... ako ne bude drugog izlaza, svake će sekunde strahovati od Allahove srdžbe i moliti Ga za oprost sve dok ga ne otplati". Allah ti dao svako dobro ovoga i onoga svijeta. Es-selamu alejkum! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ako se pokajao, onda treba nastojati što prije da se toga kutariše, a ako nije u mogućnosti, neka vraća kako može, neće ga Allah teretiti nakon pokajanja za ono što nije u mogućnosti. Onaj ko se pokaje iskreno, Allah će mu oprostiti sve grijehe, ma koliko veliki bili.

■ PITANJE (br. 109): Es-selamu alejkum! Ako mogu da dobijem odgovor na jedno pitanje, Allah da vas počasti Dzennetom! Amin! Ja nemam poso, a moji roditelji su dužni, a i ja sam dužan, pa htio sam da pitam za ovakav slučaj. Jel' mogu da radim na grožđu od kojeg se pravi vino? Nisam siguran 100% da se pravi vino, ali većinam je to u pitanju. Drugi posao nemam, pa šta da radim? Moji roditelji kažu da idem na posao i da ga ne odbijam i tako dalje, pa htio sam da pitam šta da radim u ovoj situaciji? Allah vas počastio Džennetom! Amin. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Amin, sve nas! Nije dozvoljeno prodavati grožđe onome za koga se zna, ili pak opravdano sumnjam da će od toga praviti alkohol. Također, nije dozvoljeno raditi kod onoga koji uzgaja grožđe sa tim ciljem. Onaj ko ostavi nesto u ime Allaha, Allah će mu zamijeniti boljim. Allahova zemlja je prostrana i ima puno halal i poštenih poslova, hvala Allahu.

■ PITANJE (br. 110): Selam alejkum šejh... Imam jedno pitanje.. Da li je dužina puta preko 320 kilometara dovoljno velika da se čovjek oslobodi taj dan ramazanskog posta? Allah te nagradio! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Jeste, ima pravo da ne posti taj dan, ali je dužan napostiti naknadno. Onaj ko krene na put duži od 80 km (po većini učenjaka) ima pravo da ne posti dok je na putovanju. Kada krene na putovanje, čim izađe iz svog mjesta stanovanja ima pravo na olakšice. Tj. ide na put duži od 80 km, ne mora čekati da pređe tu kilometražu, čim krene na putovanje, izađe iz svog grada, ima pravo na olakšice: kraćenje i spajanje namaza, prekid posta itd.

■ PITANJE (br. 111): Es-selamu alejkum šejh! Možete li nam odgovoriti na pitanje: je li ženi vjernici dozvoljeno da ide na privatne časove kod muškarca, jer nema žena koje to rade, zbog teškoće fakulteta koji studira? Jeli bolje da ide kod mlađeg (oko 30 god.) muslimana ili starijeg nemuslimana (47 god.)? Ili imate, možda, neko treće, bolje rješenje za nas? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Nije dozvoljeno ni jedno ni drugo. Rješenje je da se nađe ono sto je halal, ako postoji ogućnost, a ako ne postoji, nećemo haram raditi. Onaj ko iskreno, radi Allaha, ostavi haram, Allah će mu zamijeniti boljim.

■ PITANJE (br. 112): Selam alejkum brate! Pitanje: jedan dobri brat iz Iraka, Esad, pitao je našeg hafiza da li može upotrijebiti našu džamiju da prouči tehvid svom amidžiću koji je preselio na ahiret. Naš mu je hafiz rekao da ne može upotrijebiti džamiju zato što nije član ovog džemata. Ja sam se pobunio. Reko sam da nije bilo fino sa njegove strane odbiti tog brata. Pa, samo želim da znam da ja nisam šta loše rekao u vezi toga? Hvala od srca... → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Učenje tevhida (u narodu 'tehvida' koji se pravi nakon smrti rodbine) nije utemeljena praksa u izvorima šerijata, jer za to nema osnove niti dokaza. To je praksa koju je narod naknadno uveo, pa je zato treba napustiti i savjetovati druge da je ne praktikuju. Svaka novotarija u vjeri je zabluda.

■ PITANJE (br. 113): Es-Selamu 'alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh! Šejh, Allah te poživeo, izvini što postavljam pitanje ovako kasno. Da li je žena dužna uzeti gusul nakon što je oralno zadovoljila svog supruga? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullahi ve berekatuh! Nije dužna uzeti gusul, osim ako doživi strast uz muža i polucira.

■ PITANJE (br. 114): Es-selam alejkum! Jel' imate vrjeme za jedno pitanje? Koji je stav uleme o obliku zemlje, ploca ili okrugla? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Zemlja je okrugla-loptasta. Oko toga je ulema jednoglasna. Konsenzus učenjaka u vezi s tim prenose Ibnul-Munadi, Ibn Hazm, Ibn Tejmijje i mnogi drugi učenjaci.

■ PITANJE (br. 115): Es-selam alejkum! Imam jedno pitanje. Prije dva dana u ramazanu sam sehurio, a tek najutro bio sam bolestan, imao sam temperaturu i mučninu, pa sam povratio. Može biti da je trovanje hranom, a Allah najbolje zna. Konzumirao sam tablete i druge stvari. Kakav je šerijatski stav o ovom slucaju? Allah vas nagradio! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Napostite taj dan kojeg ste prekinuli i niste dužni ništa drugo. Imali ste opravdan razlog za prekidanje posta. Ništa, naposti taj dan kada budes mogao, imao si opravdanje.
■ PITANJE (br. 116): Čitao sam neke predaje koje se prenose od Abdullaha b. Mes'uda, Aiše, Abdullaha b. Omera, u njima se kaže da će onaj ko klanja 4 rekata sa jednom selamom nakon jacije imati nagradu kao da je klanjao u noći lejletul-kadr? → ODGOVOR: Te predaje nisu vjerodostojne od Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem.

■ PITANJE (br. 117): Es-selam alejkum šejh! Jel' je dozvoljeno/ispravno da se poljubi ruka majke, oca i sl. kao poštovanje? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ne smeta, nije zabranjeno, ali poljubac ne biva čelom, nego ustima.

■ PITANJE (br. 118): Es-selam alejkum šejh! Jel' treba da se uzme abdest kada hoću da čitam Kur'an sa prijevodom? Allah vas nagradio. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ne mora.

■ PITANJE (br. 119): Es-selam alejkum! Da li je dozvoljeno klanjati dženazu namaz čovjeku koji je obavljao često džumu, a ostale namaze nije obavljao u džamiji, a recimo poneki bi obavljao kod kuce? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! U vezi s tim postoji razilaženje među učenjacima, i oni koji kažu da treba, kao i oni koji kažu da ne treba, imaju svoje dokaze. Ako čovjek nije bio od onih koji su ostavili namaz u potpunosti, tj. ponekada je obavljao namaz, nadat se da nema smetnje takvom klanjati dženazu, a Allah najbolje zna.

■ PITANJE (br. 120): Es-selamu alejkum šejh! Ne žuri mi se za odgovor. Zanima me da li je dozvoljeno da brat radi kao obezbjeđenje u firmi koja se bavi iskljucivo uslugama obezbjeđenja. Međutim, konkretno taj brat je dobio da obezbjeđuje jedan veliki trgovački centar u kome se prodaje prehrana, a ima i alkohola? Inače, njegov je posao samo da kontroliše da se ne krade i da u slučaju nasilja to spriječi. Allah ti povećao znanje! Amin → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Dozvoljeno je raditi u firmama koje se bave uslugama obezbjeđenja, ali nije dozvoljeno obavljati taj posao u objektima koji prodaju harame, poput alkohola, cigara i sl, pa makar uz harame i prodavali mnogo artikala koji su halal, jer je to vid potpomaganja na grijehu. Znači, ako nije u mogućnosti da radi na obezbjeđenju objekata u kojima nema harama, onda se neće zapošljavati u takvoj firmi, nego će tražiti drugi posao koji je halal, a onaj ko ostavi nešto radi Allaha, On će mu zamjeniti boljim i opskrbiti ha odakle se i ne nada.

■ PITANJE (br. 121): Es-selamu alejkum! Da lì je nama muslimanima sa Balkana dozvoljeno uzimati državljanstvo neke kjafirske države, gdje imaju zakletve poput: "Zaklinjem se da ću poštovati zakone i ustav države" itd...? Allah da te nagradi Firdevsom! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Da bi se odgovorilo na takvo pitanje mora se poznavati detaljno stanje dotične države čije se državljanstvo želi uzeti, pravila i obaveze koje sleduju nakon uzimanja državljasntva, zatim stanje osobe koja ga želi uzeti, te ostale okolnosti i činjenice koje mogu biti bitne i presudne u donošenju suda i razmatranju situacije. Savjetujem vas da o tome porazgovarate privatno sa nekim od naših alima i iznesete im vašu cjelokupnu situaciju.

■ PITANJE (br. 122): Es-selamu alejkum šejh! Htio bih da pitam da li trebamo slušati predavanja od prof. Muhidina Halilovića? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Svakako, šejh Muhidin je jedan od najučenijih alima u Bosni i savjetujem te da se okoristiš od njega. Naravno, to ne znači da je sve što kaže šejh ili drugi šejhovi apsolutna istina. Svakom od njih se može provući greška, koja će im, inšallahu te'ala, biti oproštena radi iskrenosti i ispravne namjere, a nepogrešivost u dostavljanju vjere među ljudima svojstvena je samo Allahovom Poslaniku, sallalhu 'alejhi ve sellem.

■ PITANJE (br. 123): Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! Imam pitanje. Ako neko stavi sliku sa mačkom koja stoji na dvije noge, i onda napiše: "Onaj osjećaj kad si zaboravio na kojem si rekatu." Onda počnu komentari i svi se samo smiju iz toga. Da li to spada u ismijavanje sa vjerom? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullahi ve berekatuh! Takvo nešto nije svojstveno vjernicima, a bojat se da ne uđe u ismijavanje sa vjerom i vjerskim svetinjama poput namaza, da nas Allah sačuva.

■ PITANJE (br. 124): Selam alejkum šejh. Allah vam dao svako dobro i pomogao vas u vašem radu za Allahovu vjeru. Htio sam postaviti pitanje vezano za hamajlije, talismane i slično. Osobe u mojoj porodici nose hamajlije i kada ih upozorim da to treba da skinu, bojeći se Allaha, i da samo kod Njega traže zaštitu, oni mi govore da oni ne vjeruju da ih to štiti, nego, eto, nose zato što im je to rekao hodža i još im je rekao da će on odgovarati na Sudnjem danu za to ako bude pogrešno, a ne oni. Želio bih vas pitati na koji način da im priđem kada mi dođu s ovim: "Mi ne vjerujemo u ovo i oslanjamo se na Allaha ali eto nosimo jer nam je hodža rekao"? Allah vas nagradio! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Amin, svima nama! Trebaš im pojasniti da hodža griješi u tome, te da niko od ljudi nije bezgrješan, osim Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, u dostavljanju i pojašnjavanju vjere. Mnogo je ajeta i hadisa koji govore o tome da niko neće snositi tuđi grijeh, tj. da neće ljudima biti opravdanje ako se budu povodili slijepo za predvodnicima i radi toga odu na krivi put. Savjetujem te da ustraješ u njihovom upozoravanju i savjetovanju, uz iskrenu dovu Allahu za njih, u nadi da će ih Allah uputiti na Pravi put tvojim sebebom.

■ PITANJE (br. 125): Es-Selamu alejkum! Jel vjerodostojna dova pri ulasku na pijacu da će onaj ko je prouči dobiti milion sevapa? → ODGOVOR: Ve-alejkumus-selam! Nije vjerodostojna.

■ PITANJE (br. 126): Es-Selamu alejkum šejh, kako ste? Imam jednu nejasnoću. Naime, kada smo pričali sa jednim bratom, on nam je rekao da onaj ko ne zna tedžvid, tj. nabada harfove, ima grijeh za učenje Kur'ana. Pa, odnosi li se to na nas koji nismo usavršili tedžvid, tj. ne znamo sva pravila, a nekada, sigurno, griješimo. Hoćul' nastaviti čitati Kur'an ili? Allah vam dao svako dobro. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Nije istina to što je rekao dotični brat. Grijeh može imati samo onaj ko ima priliku i mogućnost da nauči, pa ne želi da nauči, nego ustrajava u pogrešnom učenju. Dok, onaj ko se trudi i uči, nema grijeha, naprotiv biće nagrađen za svoj trud. Slobodno uči i nastoj da popraviš svoje učenje i izgovaranje harfova onoliko koliko si u mogućnosti.

■ PITANJE (br. 127): Es-Selamu alejkum šejh. Allah vam dao svako dobro. Jel sahih predaja o tome da je Ebu Džehl udario Fatimu, radijallahu 'anha, šamarom, pa je poslije toga Ebu Sufijan otišao sa Fatimom da ona njemu vrati? Jer, vrti se na facebooku među braćom, pa se bojim da ne podijelim nešto izmišljeno. Allah vam dao svako dobro! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Nije sahih. To je izmišljena predaja.

■ PITANJE (br. 128): Es-Selamu alejkum šejh. Smije li muškarac predvoditi namaz grupi žena? Allah vam dao svako dobro! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ako su bliža rodbina, ili mu je neko od njih bliža rodbina, onda nema smetnje. Dočim, ako su žene strankinje, te postoji mogućnost da upadne u fitnu i sl., onda nije propisano da se na taj način sa njima osamljuje, pa makar bila riječ o namazu.

■ PITANJE (br. 129): Es-Selamu alejkum šejh. Sad sam pronašao na cesti 10 KM, raspitao sam se okolo i niko nije izgubio. Jel' važi za mene sad onaj propis da je ovo neznatna vrijednost koju mogu ostaviti kod sebe i koristiti? Allah vam dao svako dobro. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Jeste, možeš ostaviti kod sebe i koristiti.

■ PITANJE (br. 130): Es-Selamu alejkum šejh. Kaži mi, žena ako sluša predavanje putem interneta, da li joj je preče da ne gleda u predavača, ako ima mogućnost da sluša, bez da gleda u njegov lik? Allah te nagradio. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Neće gledati predavača, nego će slušati audio. Osim, ako je riječ o nekom starijem predavaču, starijem šejhu, čiji izgled ne budi strasti kod žena, onda nema smetnje.

■ PITANJE (br. 131): Muhammed, alejhis-selam, je rekao: "Čuvajte se blistave ruševine." - ashabi ga upitaše: "A šta je to blistava ruševina?" - a on odgovori: "Lijepa žena lošeg odgoja." Hadis koji se vrti po internetu, da li je vjerodostojan? → ODGOVOR: Hadis nije vjerodostojan. Zabilježili su ga hafiz Hatib el-Bagdadi u djelu 'Telhisul-mutešabih', Ramehurmuzi u djelu 'Emsalul-hadis' i drugi. U lancu prenosilaca nalazi se El-Vakidi, koji je po većini hadiskih kritičara odbačen i izrazito loš ravija.

■ PITANJE (br. 132): Es-Selamu alejke ve rahmetullahi ve berekatuhu! Kako si šejh? Imam jedno pitanje, halali što smetam. Je li dozvoljeno prodavanje igrica i je li dozvoljeno prodavat digitalne produkte (konkretno su u pitanju produkti koji se koriste unutar neke video igre) → ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullahi ve berekatuh! Igrice većinom ljude odvraćaju od Pravog puta i uništavaju im vrijeme. Ako je riječ o igricama u kojima nema muzike, likova i drugih harama, dozvoljeno je prodati samo onome ko ih nece koristiti na haram nacin.

■ PITANJE (br. 133): Es-selamu alejke ve rahmetullah! Šejh, želim te pitati nešto u vezi muzike. U mnogim ilahijama se u pozadini čuje bubanj ili bas. Da li se to može poistovjetiti sa defom? Pošto su ilahije sa defom dozvoljene (da koristi žena def) mada se to može snimiti i staviti, ali ako ćemo biti realni taj def, bas, bubanj a ponekad i muzika vjerovatno dolazi od muške osobe. Znači pitanje je da li je dozvoljeno slušati ilahije koje u pozadini imaju bas, bubanj, a mnoge imaju i klavir u pozadini samo smanjen (znam to jer sam se nažalost bavio muzikom)? → ODGOVOR: Ve alekumus-selamu ve rahmetullah! Nije dozvoljeno slušati takve ilahije. Bas i bubanj nisu isto što je def, a i def je dozvoljen samo ženama kada je u pitanju neka proslava kao vjenčanje, bajram i sl.

■ PITANJE (br. 134): Es-selamu alejkum šejh! Imam jedno hitno pitanje, ako možeš da što prije odgovoriš. Jedan brat je zaljubljen u curu, a ona ga ignorira, i on razmišlja da sebi oduzme život. Šta da radi, njegovo je pitanje? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Euzubillah. To je šejtanski posao. Samoubistvo je jedan od najvećih grijeha kod Allaha, i onaj ko ubije samog sebe biće tako proživljen, da nas Allah sačuva. Reci mu neka se boji Allaha. Kako da bude zaljubljen u onog ko ga ignorira!? Takva osoba ne zaslužuje pogled, a kamoli da bude zaljubljen u nju.

■ PITANJE (br. 135): Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Halalite na smetnji. Htjela sam da vas pitam kako treba čovjek da postupi kada se nađe u društvu osobe koja opsuje Allaha i ukoliko je ta osoba nama jako bliska? Kako se odnositi prema njoj i kako da postupimo ako čujemo to u prolazu, npr. na ulici? Allah vam dao svako dobro. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullahi ve berekatuh! Ako je riječ o bliskoj osobi nad kojom čovjek ima nadmoć, poput supruge, mlađeg brata ili sestre, sina, kćerke, unuka isl., u tom slučaju će ga vaspitno kazniti i žestoko naružiti, u onoj mjeri da ga ubuduće odvrati od takvih i sličnih psovki. Ako je riječ o bliskim osobama nad kojima čovjek nema nadmoć, poput roditelja, tetki, amidža, daidži i sl., u tom slučaju će im se suprostaviti i pojasniti koliko je to samo veliki grijeh i prkos Allahu, pa ako prihvate i pokaju se, nastaviće sa njima boraviti u istoj prostoriji, a ako i dalje ustraju u psovkama, onda će se od njih udaljiti i ignorisati ih shodno mogućnostima dok se ne okane psovki. A što se tiče psovki na ulici, ako je čovjek u stanju da opomene one koji psuju i ne boji se za sebe, onda je dužan da ih opomene i posavjetuje da to ne rade, a ako nije u mogućnosti, onda će prezirati srcem i udaljiti se od njih tijelom. Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti.

■ PITANJE (br. 136): Selam alejkum.. Imam potrebu za udajom ali brat s kojim se čujem nije u mogućnosti da se ženi u skorije vrijeme. Mora prvo naći posao da bih mogli živjeti, a to će možda potrajati. Samo dopisivanje je haram, pa koji je vaš savjet? Allah vas nagradio. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Savjet je da se bojite Allaha, ostavite grijehe, ašikovanja i slično, i da se strpite dok vam Allah ne dadne izlaz.

■ PITANJE (br. 137): Selam alejkum šejh! Halali ako te gnjavim, imam dva pitanja. Prvo: žensko ime Asja. Značenje ovog imena i može li se dati djetetu to ime? Drugo: ja sam inače u Italiji i radim u smjenama. Kad radim prvu smjenu, onda sam za vrijeme podne namaza na poslu. Da li mogu skratiti farz na dva rekata? Inače to radim tako jer izađem sa radnog mjesta vani i sklonim se u ćošak i klanjam, ali moj šef ne zna da ja idem vani klanjati i nebi mi to dopustio da zna. Znači, kratak sam s vremenom i moram biti "brz" tako da niko ne primjeti da me nema i ja skratim na dva rekata. Da li je to u ovakvoj situaciji dozvoljeno? Allah ti dao svako dobro! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ime Asija u arapskom jeziku ima značenje lijeka, popravka, boljitka i sl. Nema smetnje da se to ime dadne djetetu, lijepo mu je značenje. A, što se tiče skraćivanja namaza, nije dozvoljeno skraćivati namaze, osim na putovanju. Ali, možete, umjesto skraćivanja namaza, ako je baš tako teško stanje, malo brže obaviti namaz uz obaveznu smirenost, npr. samo učiti suru El-Fatiha na rekatima, na zadnjem sjedenju samo proučiti Et-Tehijjatu i Salavate bez dove i sl. U iznimnim situacijama može se spojiti podne sa ikindijom, u prvo (podnevsko) ili drugo (ikindijsko) vrijeme, ali bez da se uzme za stalnu praksu. O tome detaljnije možete pročitati ovdje: http://amir-smajic.blogspot.com/2012/06/propustanje-namaza-radi-posla.html Ujedno vas savjetujem da se potrudite i pronađete posao na kojem ćete moći bez problema izvršavati svoje vjerske dužnosti, a onaj ko se bude Allaha bojao, On će mu dati izlaz i opskrbit će ga odakle se i ne nada.

■ PITANJE (br. 138): Selam alejkum! Čitam pitanja i odgovore sa tvog bloga, pa imam i ja jedno pitanje. Obavljam sve dužnosti i čitam Kur'an svaki dan, ako ne svaki drugi, kako bio dokučio dio mudrosti. Moj problem je što mi stalno dolaze neke čudne misli tipa sumnje u neke ajete i tako svašta nešta. Ja ne mislim da je tako, ali u glavu mi dolaze takve ružne stvari da ne smijem ni izgovoriti. Da li je to normalno, mislim desava se i drugim ljudima, i sta je najbolje uraditi povodom toga? Hvala ti unaprijed i molim Allaha da ti podari sve što je dobro za tebe. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! To je normalno. Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, nazvao je te misli "jasnim imanom". Tj. dokle god čovjeku smetaju te misli i bori se sa njima, to je dokaz jačine njegovog vjerovanja. Nemojte se obazirati na te misli, nego nastavite učiti Kur'an, proučavajte njegova značenja i slijedite upute.

■ PITANJE (br. 139): Salam alejkum! Brate, imam pitanje. Kad čitam Kur'an i naiđem na ajet, jel treba da činim sedždu? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ako mislite na ajete sedžde, onda trebate učiniti sedždu. To je izrazito pohvalno, a po nekim učenjacima čak i obavezno.

■ PITANJE (br. 140): Selam alejkum! Pitanje: hanefijski mezheb kod ženidbe ne traži staratelja, a opet imamo hadis od Aise, radijallahu 'anha, koji ukazuje da ipak mora biti staratelj. Kakvi su dokazi hanefijskih učenjaka za to? Hvala. → ODGOVOR: Ve alejkumsu-selam! Hanefijski učenjaci uzmaju kao dokaz drugi hadis koji glasi: "Udavata žena je preča sama sebi od njenog velija!" Međutim, taj hadis ne može se uzeti kao dokaz da odobrenje velija nije uslov ispravnost braka iz sljedećih razloga: prvi - zato što je hadis Aiše, radijallahu 'anha, koji ukazuje na obaveznost velija kategoričan po tom pitanju: "Nema braka bez velijja", i drugi – zato što se hadis koji govori o udavatoj ženi ne odnosi na odobravanje velijja, nego na to da ona ima veće pravo na izbor muža, za razliku od one koja nije prethodno udavata i kojoj će velijj pomoći pri izboru, što ne znači da će se prva udati bez dozvole velijja.

■ PITANJE (br. 141): Selam alejkum ve rahmetullah! Da li će sve džennetlije vidjeti Allaha i gledati Njegovo lice, ili samo neke koji budu nagrađeni sa tim? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Sve džennetlije će vidjeti Allaha.

■ PITANJE (br. 142): Es-selamu alejkum šejh! Da li treba učiti Fatihu na farz namazima? Neko kaže treba, a neko da ne treba? Ne znam koje je ispravnije mišljenje. Da vas Allah nagradi. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! ako misliš na učenje El-Fatihe kada se klanja u džematu iza imama, ispravnije mišljenje je da se uči uvjek, na dnevnim i noćnim namazima, a Allah najbolje zna.

■ PITANJE (br. 143): Šejh, Es-selamu alejkum! Imam jedno pitanje. Našao sam macu jutros, trenutno je kod mene. S vjerske strane, šta mi vi preporučujete da uradim s njom? Ne mogu je zadržati, jer imam već jednu. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ako je ne možeš ili ne želiš hraniti, pusti je onda na mjestu gdje ima drugih maca i hrane.

■ PITANJE (br. 144): Es-selamu alejkum. Da li je dozvoljeno muškarcima ukloniti dlake s lica. Konkretno sa jagodica (jagodočne kosti)? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Nema smetnje da se uklone dlake sa lica, osim obrva i brade.

■ PITANJE (br. 145): Es-selamu alejkum šejh. Ako može ocjena hadisa? "Kamata ima sedamdeset troja vrata (oblika). Najlakši oblik je kao da čovjek oženi svoju majku, a zaista je najveći grijeh napad na čast muslimana." (Hakim) → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Hadis ima slabost u lancu prenosilaca.

■ PITANJE (br. 146): Šejh, da li je od sunneta da se uči Fatiha i sura na prva dva a samo Fatiha na druga dva rekata (četvero-rekatnog farza) ? → ODGOVOR: Jeste, od sunneta je da se uči na prva dva Fatiha i sura (ili odlomak iz sure), a na druga dva samo Fatiha.

■ PITANJE (br. 147): Es-selamu alejkum šejh. Jedan naš brat se razbolio. Dobio neku težu groznicu. Pokušao je obaviti namaz stojeći pa mu je to pričinjavalo velike poteškoće. Dobijao je jake glavobolje, nije se mogao koncentrisati pa je namaz obavio sjedeći. Nakon toga je dobio tablete pa ih je popio i malo je popustilo. Da li bi trebao ponoviti taj namaz? I općenito, ako mi možete reći da li mu je dozvoljeno da obavlja namaz sjedeći dok je bolestan, jer dobija šubhe oko validnosti namaza. Allah vam podario svako dobro. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ako bolesniku namaz stajeći prestavlja veću poteškoću, onda nema smetnje da klanja sjedeći, a ako ne može sjedeći, onda ležeći. Nema potrebe da ponavlja namaz ako ga obavi npr. sjedeći a ozdravi prije isteka tog namaskog vremena. Ne treba čovjek sam sebi da otežava, jer Allah voli da prihvatamo Njegove olakšice kao što voli da obavljamo Njegove naredbe.

■ PITANJE (br. 148): Selam alejkum šejh. Da li na zadnjem rekatu vitra (ako klanjamo tri rekata) treba učiti kunut dovu, i da li se čovjeku koji klanja sam može pridružiti drugi čovjek u toku namaza pa da ovaj drugi poslije selama nadoklanja prepušteno? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ono što je vjerodostojno preneseno po pitanju kunut dove na vitr-namazu jeste da se uči u drugoj polovici ramazana. Tako su postupali ashabi Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem. A što se tiče učenja kunut dove u ostatku godine, hadisi koji govore o tome nisu vjerodostojni, kao što su naglasili imami Ahmed b. Hanbel, rhm, i drugi. Međutim, nema smetnje ako bi čovjek učio dovu uvjek na vitru, ili onda kada ima potrebu, jer to ima svoju osnovu u praksi prvih generacija i ne može se reći da je novotarija, a Allah najbolje zna. Što se tiče drugog pitanja, nema smetnje da se onome koji klanja sam pridruži drugi čovjek, po ispravnijem mišljenju učenjaka. Na to upućuje hadis Ibn Abbasa, radijallahu 'anhuma, kada je noćio kod svoje tetke Mejmune - Poslanikove supruge, pa se pridružio Allahovom Poslaniku, sallallahu 'alejhi ve sellem, dok je klanjao noćni namaz. Resulullah, sallallahu 'alejhi ve sellem, mu nije osporio taj postupak. Kao što na to upućuju i druge predaje.

■ PITANJE (br. 149): Selam alejkum brate. Imam pitanje vezano za abdest. Da li može da se pere lice jednom rukom, ukoliko nam je u drugoj ruci posuda sa vodom, flaša i sl.? Allah te nagradio svakim dobrom. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Može, nema smetnje.

■ PITANJE (br. 150): Es-selamu alejkum. Jedno pitanje, a to je kod određivanja visine nisaba, mora li se ići direktno kod zlatara i pitati kolika je cjena grama zlata, pošto bar ovde kod nas (u Skandinaviji) nije ista cjena zlata. Npr. ako kupis malo grama (nekoliko grama), zlatni lančić i tanak, onda je cjena otprlike 130 maraka gram, a ko kupiš debeli lančić (ili zlata preko 50 grama) onda je oko 65 maraka gram, i to 18 karata, jer  sa vise karata ne prodaju. Ili vidjeti cijenu na berzi, tu ima i cjena 24 karata zlato, i tako odrediti visinu nisaba? Koje zlato se gleda, mislim koliko karata, i jel se odredjuje visina nisaba u zemlji gdje živiš ili po zemlji iz koje dolazis? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Visina nisaba se određuje po 24-karatnom zlatu, jer je to čisto zlato, za razliku od ostalih vrsta koje se miješaju sa drugim materijalima. Cijena zlata se gleda u zemlji u kojoj se boravi. Ako zlatari nemaju fiksnu cijenu po gramu, ili ne prodaju 24-karatno zlato, onda će se uzeti u obzir cijena sa berze, a Allah najbolje zna.

■ PITANJE (br. 151): Es-selamu alejkum šejh. Imam jedno vrlo važno pitanje, ako možete da mi odgovorite. Pročitao sam hadis da onaj ko preseli od stomačne bolesti ima status šehida. Da li je vjerodostojan taj hadis, i ako jeste, interesuje me konkretno da li se to odnosi i na osobe koje su preselile od otkazivanja bubrega? Allah vam dao svaki hair. → ODGOVOR: Ve 'alejkumus-selam! Hadis je vjerodostojan, bilježe ga Buhari i Muslim od Ebu Hurejre, radijallahu anhu. A da li se odnosi na one koji su umrli od otkazivanja bubrega, ne bih znao, ali nadat se da im Allah upiše nagradu šehida radi bolova koje su osjetili, a Allah najbolje zna.

■ PITANJE (br. 152): Selam alejkum šejh. Dobio sam ponudu da radim u jednoj arapskoj zemlji. Jako je primamljiva ponuda, ali mi se majka protivi, tj. ona bi radije da ostanem kod kuće. Ja sam trenutno nezaposlen, čekam posao koji mi je obećan, ali jos nema ništa. Dok, ovaj posao koji mi je ponuđen u arapskoj zemlji, ako prihvatim, trebao krenuti za dvije nedjelje. Šta da uradim? Meni lično se ide, ali sam vezan za majku, posebno jer mi je otac preselio, a ona je sama tu samnom i bratom. Da vas Allah nagradi → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Pokušaj ubijediti majku da ti dozvoli. Ako ne pristane, pokori se majci i Allah će dati u tome puno hajra.

■ PITANJE (br. 153): Selam alejkum šejh. Da li je dozvoljeno otići na iftar sa društvom iz srednje, pri cemu će bit i muškarci i žene, s tim što je to javno mjesto, restoran, sjedi se za istim stolom. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Nije dozvoljeno. Muško i žensko koji nisu rodbina i supružnici ne smiju tako sjediti.

■ PITANJE (br. 154): Selam alejkum šejh. Jedan brat studira u Novom Sadu i interesuje ga da li je čovek dužan da se raspituje o poreklu pilećeg mesa u Srbiji? I da li mu je halal da ga jede? Allah vam uvećao znanje → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Dužan je da se raspita. Danas je osnova da se pilići ubijaju, čak i među muslimanima. Znači, tu ne važi propis osnove da je meso ehlu-kitabija halal, jer ovdje je riječ o drugim stvarima. Kod nas danas preovladava mišljenje, pa gotov da je i čvrsto ubjeđenje, da većina mesnih industrija ne kolje životinje na propisan način, pa smo radi toga dužni provjeravati.

■ PITANJE (br. 155): Selam alejkum šejh. Da li je Džehenem vječan, i da li će svi iz njega izaći, mislim pripadnici svih nacija i religija, ili samo muslimani veliki griješnici, dok će ostali koji su poricali Allaha vječno u njemu ostati? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Džehennem je vječan. Iz njega će izaći samo muslimani veliki griješnici koji su umrli na ispravnom vjerovanju. Ostali, koji nisu bili muslimani, vječno će u njemu ostati, da nas Allah sačuva.

■ PITANJE (br. 156): Selam alejkum šejh. Radim u bolnici u mom gradu, trudim se da pošteno i časno radim. S obzirom da imam posla s teškim bolesnicima, dešava se često da nam ljudi u znak zahvalnosti donose doručak, ili neke slatkiše kolektivno cijelom odjeljenju, iako im kazemo da ne donose više. Da li je dozvoljeno da se uzme to i kako je najbolje postupiti u takvoj situaciji? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ako je riječ o državnoj bolnici, ne smiju se uzimati pokloni od bolesnika u takvim situacijama. Nemoj prihvatati te poklone, a savjetuj i druge da ne uzimaju, a ako te ne poslušaju, nisi za njih odgovoran.

■ PITANJE (br. 157): Selam alejkum šejh. U mom gradu je otvoren rostilj na kom piše da je halal, medjutim pouzdano se zna da to drže ljudi koji se odvajaju po mesdžidima, koji su jako blizu haridžizmu, oni su najtvrđi po tom pitanju u gradu. Da li je tu halal da se jede? Da vas Allah nagradi → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Jeste halal, ali nemoj se sa njima družiti. Kupi, jedi, ali nemoj se sa njima zadržavati i ulaziti u posebne razgovore.

■ PITANJE (br. 158): Selam alejkum šejh. Kako se najispravnije radi sehvi-sedžda? Desi mi se ponekad da nisam siguran da li sam ostao na sjedenju na drugom rekatu, ili da li sam jednom ili dvaputa bio na sedždi na jednom rekatu. Kako da postupim u tom slucaju? Da vas Allah nagradi → ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullah! Ispravno je učiniti sehvi-sedzdu i prije i poslije selama. Ali, najbolje je, ako si nesto oduzeo od vadžiba u namazu – učiniti je prije selama, a ako si nešto dodao u namazu – učiniti je poslije selama. Ako sumnjas, onda ćes graditi na sigurnom, tj. ako sumnjas da li je jednom ili dva puta, uzećes da je jednom, i dopuniti ako treba, potom učiniti sehvi-sedzdu poslije selama. U slučaju da kod tebe preovladava misljenje da si npr. uradio dvije sedzde, ali javlja ti se sumnja, onda prije selama činiš sehvi-sedzdu. Medjutim, kao što sam spomenuo, riječ je o boljem i pohvalnijem, ispravno je i prije i poslije selama.

■ PITANJE (br. 159): Selam alejkum. Brada je sunnet, pa kako je onda brijenje brade haram? → ODGOVOR: Ve 'alejkumus-selam! Brada je sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, u značenju da ju je on puštao i njegovao, ali je njen fikhski propis da je farz/vadžib, jer je Resulullah, sallallahu 'alejhi ve sellem, naredio da se pušta i nosi. Prema tome, brijanje brade je haram, jer je to ostavljanje njegove, alejhis-selam, naredbe, a ujedno je i oponašanje žena i nemuslimana. Islamski učenaci jednoglasni su da je brijanje brade haram, kao što prenose imam Ibn Hazm, rhm, i drugi.

■ PITANJE (br. 160): Selam alejkum šejh. Kako postupiti kada je podne namaz po takvimu u 11:58 a ezan u 12, kada dođemo u džamiju, da li trebamo započeti klanjati sunnet prije farza, dok ezan uči, jer imam brzo klanja i ne mogu stići ako bi čekao završetak ezana pa da onda obavim 4 rekata sunneta, jer bi završio samo 2, i već bi se ikamet proučio? Da li mogu ostaviti ta 2 rekata sunneta poslje, tj. do ikindije, da bi bio skrušeniji, jer taj sunnet je prije farza? Zato me zanima mogu li klanjati prije početka ikindije? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ako imaš vremena da klanjaš prije ezana a nakon nastupa namaskog vremena, onda nema smetnje da klanjaš prva dva rekata podnevskog sunneta prije ezana. Također, ako se ezan ne uči uživo, nego se pušta snimak sa uređaja, onda isto tako nema smetnje da se klanjaju prva dva rekata sunneta dok uči ezan, jer taj snimljeni ezan nema nikakavu pravnu bitnost. Ako, pak, ne bi stigao da klanjaš sunnete prije podne-namaza, radi opravdanog razloga, kao što si spomenuo, onda nema smetnje da ih nadoknadiš poslije farza, tj. sve do ikindije.

■ PITANJE (br. 161): Selam alejkum! Da li prilikom dovljenja, tj.učenja dove, treba dovu proučiti tri puta, ili nije obaveza tri puta, već je samo poželjno? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ne mora se učiti dova tri puta, ali ako čovjek ima potrebu da više puta ponovi dovu, nije zabranjeno.

■ PITANJE (br. 162): Es-selamu alejkum šejh, možeš li mi odgovoriti na pitanje koliko hadisa od Muhammeda, sallallahu alejhi ve selem, je prenio Ebu Bekr, radijallahu anhu? Allah te nagradio. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ono što je zabilježeno u hadiskim zabirkama od hadisa koje Ebu Bekr, radijallahu 'anhu, prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, je oko 150 hadisa. Buharija i Muslim zajedno prenose 6 hadisa, Buharija sam prenosi 11 hadisa, Muslim samo 1 hadis, a ostale su zabilježili sabirači sunena, musneda i drugih zbirki.

■ PITANJE (br. 163): Selam alejk šejh. Ako možes da mi odgovoriš je li treba učiti dijetu ezan ili ikamet kad se rodi, ili 7 dana posle rođenja, ili nešto slično? Allah ti dao svaki hajr. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Hadisi koji govore o tome nisu vjerodostojni.

■ PITANJE (br. 164): Es-Selamu 'alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh! Uvaženi hafize, Allah Vas poživeo, imam pitanje. Da li je ispravan namaz u mesdzidu čiji je mihrab 30°, 45° ili 60° okrenut od prave Kible? Naime, radi se o tome da u nekoliko mesdzžda je situacija takva. Imami znaju za to, ali i dalje klanjaju onoliko stepeni suprotno od Kible? Kako postupiti kad se nađemo u takvim situacijama, da li da klanjamo za njima ili da sačekamo da završe pa da klanjamo u pravom smeru? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullahi ve berekatuh! Namaz u mesdžidu koji odstupa od pravca Kible više od 45° nije ispravan. Ono što se toleriše, kao što spominje većina islamskih učenjaka, je odstupanje do 45°, a više od toga ne smatra se okretanjem prema Kibli. Prema tome, u džamiji koja odstupa od Kible više od 45° (kada se dokaže) trebaju se prepraviti saffovi (linijama i sl.) i približiti prema pravcu Kible, u protivnom namaz nije ispravan, a Allah najbolje zna.

■ PITANJE (br. 165): Ukoliko se osoba probudi tačno u vreme izlaska sunca, da li će klanjati sabah redom (dva rekata suneta, a zatim dva rekata farza), ili će klanjati odmah samo farz, ostavljajući sunnete za kasnije, jer je u vremenu kad se ne klanja nafila? → ODGOVOR: Klanjat će odmah farz, a sunnete će naklanjati poslije izlaska sunca.

■ PITANJE (br. 166): Jer istina da je Hafiz Ibn Kesir, rhm, bio maturidijske-ešarijske akide? → ODGOVOR: Nije istina. Hafiz Ibn Kesir bio je akide ehlis-sunneta vel-džema'ata, poput njegovog šejha Ibn Tejmijje, rhm, i drugih prijatelja: Ibnul-Kajjima, Zehebija, Ibn Mufliha, Ibn Abdul-Hadija itd.

■ PITANJE (br. 167): Es-selamu alejkum! Šejh, da li je pušenje nargile haram? → ODGOVOR: Ve 'alejkumus-selam! Jeste, haram je.

■ PITANJE (br. 168): Da li je ispravan namaz za grješnicima i novotarima? → ODGOVOR: Ispravan je namaz, osim ako je riječ o djelima velikog kufra i širka, da nas Allah sačuva.

■ PITANJE (br. 169): Es-selamu alejkum! Šejh, jel ovo vjerodostojno? Rekao je hazreti Alija, radijallahu anhu: "Staviti jedan dlan preko drugog ispod pupka je sunnet u namazu." (Sunen Bejheki, br. 312; Musanaf Ibn Ebi Šejbe, 1/391) → ODGOVOR: Ve 'alejkumus-selam! Ta predaja nije vjerodostojna. Najbolje je držati ruke na prsima ili malo ispod toga, ali nema smetnje da se ruke stave ispod pupka, ili na pupak, ili iznad pupka, ili između toga. Klanjač treba izabrati ono što mu je lakše i za njega skrušenije. Sve predaje koje govore o tačnom mjestu stavljanja ruku u namazu imaju mahane u lancima prenosilaca, pa, prema tome, ne treba biti pristrasan u tom pitanju, a Allah najbolje zna.

■ PITANJE (br. 170): Es-selamu alejkum! Šejh, da li je vakcina dozvoljena u islamu? → ODGOVOR: Ve 'alejkumus-selam! Vakcine se dijele na tri vrste: prva: ona čija je šteta dokazano veća od koristi - nije dozvoljena; druga: ona čija je korist dokazano veća nego šteta - dozvoljena je, i treća: ona za koju se ne zna da li je njena šteta ili korist veća – lično nemam stava o njoj i ne znam propis. Neki učenjaci, poput šejh dr. Sa'da eš-Šesrija, tvrde da je i ona (tj. ova zadnja vrsta) zabranjena, jer je osnova da vakcina šteti, dok se ne dokaže suprotno, a Allah najbolje zna.

■ PITANJE (br. 171): Da li se pomijera prst na tešehudu? → ODGOVOR: Hadis koji govori o pomijeranju prsta nije vjerodostojan. Ispravno je da se pokazuje kažiprstom, bez pomijeranja.

■ PITANJE (br. 172): Es-Selamu 'alejkum! Da li je značenje hidžaba da se pokrije i lice ili? → ODGOVOR: Ve 'alejkumus-selam! Jeste, značenje hidžaba je da se pokrije cijelo tijelo, a u to ulazi i pokrivanje lica.

■ PITANJE (br. 173): Es-selamu alejkum brate. Imam pitanje za podne namaz, po vaktiji podne nastupa u 11:30 (https://www.vaktija.ba/), a uci u 12:00 h. Smijem li klanjati u 11.30? Hvala. → ODGOVOR: Ve 'alejkumus-selam! Imaš pravo klanjati podne ako po takvimu nastupa prije ezana u džamiji, ali pod uslovom da je takvim tačan.

■ PITANJE (br. 174): Selam alejkum brate. Halali ako smetam, a mozel' jedno pitanje? Zanima me jel' se uči bismilla na namazu nakon Fatihe a prije sure? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Da, uči se, ako je riječ o početku sure, osim početka sure Et-Tevbe, koja nije započeta sa bismilom. A što se tiče odlomaka i ajeta iz sura (mimo početka), također se može proučiti bismila prije nego se počnu učiti, po mišljenju jednog dijela učenjaka, a drugi smatraju da ne treba učiti, osim ako je riječ o početku sura. U tome ima širine.

■ PITANJE (br. 175): Selam alejkum brate. Halali na smetnji, a ako mozes da odgovoriš. .Zanima me da li treba davat zekat na maline i krastavice, pošto se to kod nas uzgaja masovno i, hvala Allahu, bude velik rod, tj. riječ je o par tona? Allah ti dao svako dobro. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Maline i krastavice nisu od plodova na koje se daje zekat, ali ako zarada od prodaje dostigne nisab i pregodini, onda se daje zekat na novac (ušteđevinu), a ne na maline i krastavice kada rode.

■ PITANJE (br. 176): Selam alejkum ahi. Imam jedno pitanje. Imam kanal iz Mekke, prenos uživo, dal' insan može za tim imamom klanjati putem TV-a? Mislim, možel pratiti nafilu-namaz? → ODGOVOR: Ne može, nije ispravno. Namaz u džematu se može klanjati samo ako se imam vidi očima ili su spojeni saffovi pa čovjek vidi saff ispred sebe koji klanja za dotičnim imamom, a taj saff vidi onaj ispred sebe i tako. Ili, ako se saff nalazi u neposrednoj blizini imama i čuje njegov glas, kao u sobicama pripojenim džamijama, ženskim musallama i sl.

■ PITANJE (br. 177): Selam alejkum šejh. Radim za jednu firmu, vozim pakete, tj. kao on-line pijaca. Šta ko naruči, moj posao je da dostavim na adresu. Ja ne znam šta je u kutijama. Da li moj posao spada u haram poslove? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Osnova je da nije zabranjeno, osim ako znaš (imaš načina da saznaš) da nosiš ono što je haram, ili postoji opravdana sumnja, onda nije dozvoljeno prenositi takvu robu. A u protivnom, ako ne znaš šta je u paketima, nije zabranjeno dok se ne dokaže da je riječ o haramu. Također, bitno je napomenuti da nije dozvoljeno nositi pošiljku na mjesta harama, poput birtija, kafana, javnih kuća i sl. gdje čovjek upada u haram samim ulaskom i postoji velika sumnja da je riječ o haram stvarima.

■ PITANJE (br. 178): Es-selamu alejkum šejh. Da li je Milka (čokolade) halal ili haram? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ja koliko znam da je halal, osim ako nas neko jasnim i čvrstim dokazima ubijedi da je drugačije.

■ PITANJE (br. 179): Es-selamu alejkum šejh. Da li je grijeh bacat misvak u peć? Ono, kad se osuši? Šejh, Allah te nagradio svakim dobrom. → ODGOVOR: Ve 'alejkumus-selam! Amin, sve nas. Nije grijeh, slobodno baci.

■ PITANJE (br. 180): Selam alejkum šejh. Da li se sabahski sunneti mogu klanjati poslije farza, ako se u mesdžid stigne za vrijeme ikameta? → ODGOVOR: Ve 'alejkumus-selam! Mogu se klanjati poslije farza ako Sunce još uvjek nije počelo izlaziti. A, ako je počelo izlaziti, onda će se pričekati da Sunce izađe i odskoči 15-tak minuta nakon izlaska, i onda se mogu naklanjati sunneti, klanjati duha namaz i ostale neodređene nafile.

■ PITANJE (br. 181): Selam alejkum. Da li se mesh po čarapama može uzeti nakon gusula ili to vrijedi samo za abdest? Allah ti dao svako dobro. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ako misliš da obuče čarape nakon potpunog gusula, pa uzima mesh po čarapama umjesto da pere noge pri abdestu, onda je to dozvoljeno i nema smetnje, kao nakon abdesta. Na putu mesh može uzimati tri dana i tri noći, a kod kuće (kada nije putnik) samo jedan dan i noć.

■ PITANJE (br. 182): Selam alejkum šejh. Želio bi te pitati, da li je dozvoljeno vjerniku da glasa za jednog političara koji je ubijao muslimane i javno im prijetio? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! To je pitanje procjene učenih ljudi koji vagaju između šerijatske koristi i štete. Osnova je da se ne glasa za loše ljude poput takvih, ali u određenim situacijama, ako su u konkurenciji dvojica koja su loši i din-dušmani, ali jedan je gori od drugog i veći neprijatelj, a biranjem drugog se nadaju manjoj šteti, u takvoj situaciji neki učenjaci dozvoljavaju da se glasa za takvu osobu, a Allah najbolje zna.

■ PITANJE (br. 183): Es-selamu alejkum. Izvini što smetam šejh. Imam jedno pitanje što se tiče rodbinske veze. S kim mi je obaveza biti u kontaktu, znači s kim mi nije dozvoljeno prekidati rodbinske veze? Allah te nagradio. Amin. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Sa svom rodbinom je obaveza biti u kontaktu, a što je rodbina bliža to veza mora biti jača, čvršća i češća. Rodbina koja je problematična i prema tebi agresivna radi islama, sa njima treba održavati kontakte shodno mogućnostima, a Allah nikog ne opterećuje preko mogućnosti.

■ PITANJE (br. 184): Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! Šejh, imam jedno pitanje u vezi ovog hadisa. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Ko bude klanjao za imamom, sve dok on ne završi sa namazom ima nagradu kao da je klanjao cijelu noć.„ (Sunenu-t-Tirmizi, hadis je hasen sahih). Dal' se to misli na jaciju u ramazanu il' do kraja dok imam ne zavrsi za vitrom? Jer sam slušao od jednog daije da se s tim misli na jaciju, i dokaz je uzeo od Mubarekafurija, kako sam razumio, u svom djelu Tuhfetul-ehvezi. Da te Allah nagradi! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullahi ve berekatuh! Misli se na klanjanje teravije namaza sa imamom dok ne završi do kraja, a ne na klanjanje samo jacije za imamom. To je jasno pojašnjeno u hadisu. Ashabi, radijallahu 'anhum, su tražili od Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, da im duže klanja noćni namaz kao imam, pa im je on rekao da onaj ko klanja sa imamom dok ne završi, kao da je klanjao cijelu noć. To je Allahova blagodat u ramazanu.

■ PITANJE (br. 185): Imam jedno kratko pitanje. Brate, je li obaveza muslmanu prije abdesta poručiti bismilu i ako ne prouči da nema abdesta? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Nije obaveza prouciti bismillu prije abdesta, ali je pohvalno. Ako se izostavi ne utiče na ispravnost abdesta.

■ PITANJE (br. 186): Selam alejkum ve rahmetullah, hafize. Halalite na smetnji, htio bih vas pitati jedno pitanje. Naime, moj drug iz škole je ljut na mene iz neopravdanog razloga. Znači, nisam uradio ništa da bi on mogao biti ljut, i nismo imali nikakvu svađu niti bilo šta slično. Ljut je zbog toga što ja nisam htjeo uraditi nešto, što nije lijepo niti dozvoljeno. Ne želi se selamiti, niti pričati sa mnom. Šta ja da radim u takvoj situaciji, jer nisam uradio ništa da dođe do svađe, a i ne želim da se izvinjavam niti da mu tražim halal jer nisam ja kriv uopšte. Kako da postupim i jesam li griješan zbog toga, jer je već prošlo 3 dana od toga. Da napomenem da je se on prije toga prema meni po nekad veoma loše ponašao, pa mu ja nisam niti zamjerio niti se ljutio. Da vas Allah nagradi. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullahi ve berekatuh! Ako ti nisi ništa kriv, te ako je uzrok njegove ljutnje to što si odbio da uradiš nešto što je haram, u tom slučaju nisi ti kriv za njegovo neislamsko ponašanje, niti ćeš mu se izvinjavati. Nazivaj mu selam, ispunjavaj svoja prava i obaveze prema njemu, i nemoj dozvoljiti da njegova ljutnja utiče na tebe pa da popustiš i uradiš ono što nije dozvoljeno da bi se izmirio sa njim. Ustraj u traganju za Allahovim zadovoljstvom i ne obaziri se puno na njega.

■ PITANJE (br. 187): Es-selamu alejkum. Šejh, ako može jedan savjet? Kako da postupim u ovoj situaciji: džemat našeg naroda koji zivimo i radimo u jednoj evropskoj zemlji odlučio je kupiti prostorije za mesdžid na kredit; objekat kosta par mliona, a mi smo skupili nekoliko stotina hiljada; a za ostalo žele da podignu kredit? Ima džematlija koji su protiv toga, a vecina se slaže. Da li se moramo mi sad javno odreći toga djela nasega džemata? Kako dalje sa njim sarađivati? Allah te nagradio najboljom nagradom. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Nije dozvoljeno uzimati kamatni kredit radi kupovine džamije. Nećete se njih odricati javno, ali trebate im lijepo pojasniti da je to haram. Ako vas poslušaju, dobro i jest, a ako ne poslušaju, vi ste uradili ono što je do vas. Pomažite se sa njima u dobročinstvu i bogobojaznosti, a nemojte se potpomagati u griješenju i neprijateljstvu.

■ PITANJE (br. 188): Es-Selamu alejkum Šejh. Kako postupiti u situaciji kad učimo Kur'an i naiđemo na sedždu tilaveta a nalazimo se u javnom prevozu (tramvaju, busu)? Da li da prestanem učiti pa nastavim kad budem u mogućnosti obaviti sedždu, il' da preskočim taj ajet (proucim ih kasnije kad budem mogao učiniti sedždu) i nastavim učiti? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Sedžda tilaveta nije obavezna, po ispravnijem mišljenju učenjaka, ali je izrazito pohvalna i ne treba je ostavljati kad god se može učiniti. U vašem slučaju, slobodno proučite ajet sedžde i nastavite učiti dalje, bez ustručavanja.

■ PITANJE (br. 189): Es-Selamu alejkum! Da li se prima namaz ženi koja stavi hidžab samo kada klanja, a poslije toga ga skine i tako otkrivena izlazi napolje? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Namaz joj se prima, ako ga je ispravno obavila, ali grešna je pred Allahom zato što ne nosi hidžab kada izlazi napolje među ljude.

■ PITANJE (br. 190): Da li dodirivanje žene kvari abdest? → ODGOVOR: Po ispravnijem mišljenju ne kvari.

■ PITANJE (br. 191): Es-Selamu alejkum! Uvaženi profesore, imam jedno pitanje, izvinite na smetnji, al' ako ste voljni odgovoriti. Allah vam podario svaki hajr! Amin! Da li se uči Fatiha za imamom u toku sabaha, akšama i jacije, ili se šuti, tako da Fatiha imama je i naša Fatiha? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! U vezi s tim postoji jako razilaženje među islamskim učenjacima. Mišljenje koje smatramo jačim, a Allah najbolje zna, jeste da se uči El-Fatiha na svakom rekatu kada se klanja za imamom, sve jedno radilo se o dnevnim ili noćnim namazima.

■ PITANJE (br. 192): Selam alejkum šejh! Halali na ometanju, kakvo je tvoje mišljene o čitanju knjiga Huseina Đoze i Mehmeda Handžića? Allah te nagradio! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Husejn Đozo i Mehmed Handžić, Allah im se smilovao, bili su među najistaknutijim reformatorima islamske misli kod nas u prošlom stoljeću. U vremenu u kojem su živili, postojalo je mnogo devijacija i odstupanja od izvornog islamskog učenja, i oni su se borili protiv toga, shodno svom znanju i mogućnostima. Nema smetnje da se čitaju njihove knjige i djela, međutim, treba imati na umu da su i oni imali pojedinih tumačenja i stavova koji su diskutabilni i sporni, jer su u koliziji sa dokazima i uputom prvih i odabranih generacija. Onaj ko je u mogućnosti da razluči ispravno od neispravnog, nema smetnje da se okoristi od njihovih knjiga, a onaj ko to nije u mogućnosti, ne savjetuje mu se da čita osim ono što je u potpunosti ispravno i tačno, a Allah najbolje zna.

■ PITANJE (br. 193): Es-Selamu alejkum ve rahmetullah! Allah ti dao svako dobro brate. Da li se smiju prodavati vjerske knjige i kalendari u džamiji? I drugo, da li se dova nakon ezana od strane mujezina uči naglas ili se šapuće u sebi? Džezakellahu hajren! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullahi ve berekatuh! Ne smiju se prodavati kalendari i vjerske knjige u džamijama, kao što se ne smije prodavati bilo šta drugo, jer je trgovina u džamijama zabranjena. A dovu nakon ezana uči svako za sebe i u sebi.

■ PITANJE (br. 194): Es-Selamu alejkum šejh. Kako ste? Ako mi možete odgovoriti da li je hadis gdje se spominje da sura El-Vakia sprječava siromaštvo,  je li hadis vjerodostojan? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Hadis nije vjerodostojan, kao što su potvrdili veliki imami hadisa i hadiski kritičari poput imama Ahmeda, Ebu Hatima, Darekutnija i dr.

■ PITANJE (br. 195): Selam alejkum, brate. Ako budeš imao vremena da mi odgovoriš vezano za derviše, tesavvuf i da li su uopšte u vrijeme Božijeg Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, bile tekije u koju idu derviši. Navodno da je Božiji Poslanik vidio ashabe da zajedno zikre i da ih je podržao u tome i da Allah svaki dan pošalje meleke koji traže skupinu ljudi koji velićaju i slave Allaha, dželle šanuh? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Derviši, sufije, tesavvuf, tekije i sl., sve to je inovacija u islamu i suprotno onome na čemu su bile prve i odabrane generacije ovog ummeta, koje smo dužni slijediti i na njih se ugledati. Hadisi u kojima se spominju halke zikra se odnose na halke u kojima se izučava znanje, kao što je pojašnjeno u mnogim predajama, a ne na halke u kojima se zikri džematile na neutemeljen način. Takvo nešto nije odobrio Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, niti su to radili njegovi plemeniti ashabi, radijallahu 'anhum.

■ PITANJE (br. 196): Selam alejkum šejh. Čuo sam za hadis u kome se zabranjuje da se klanja na ulici i po cestama. Mozetel' mi reći ko prenosi ovaj hadis i da li je vjerodostojan? Da vas Allah nagradi → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Hadis o tome su zabilježili Tirmizi i Ibn Madže od Ibn Omera, radijalllahu 'anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, zabranio da se klanja na sedam mjesta, pa je spomenuo i puteve. Međutim, hadis nije vjerodostojan, ali učenjaci kažu da je zabranjeno klanjati na putevima ako uzurpitamo time korištenje puta ostalim ljudima. Dočim, ako je put napušten, onda nema smetnje da se na njemu klanja.

■ PITANJE (br. 197): Selam alejkum šejh. Kako ste, zdravlje i familija? Halalite, imam jedno pitanje koje me muči. Džamija je daleko od moje kuće 2 km, sabahski ezan nastupa u 6 sahati, da li ja mogu kod kuće 15 minuta prije nastupa ezana da klanjam 2 rekata sabahskih suneta. Barakellahu fik! → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Nema smetnje da klanjate sabhaske sunnete prije ezana, ako se ezan ne uči tačno sa nastupom zore, nego kao što je inače kod nas običaj prije izlaska sunca na 30-tak minuta. Znači, ako je prava zora nastupila ranije, prije ezana, niste dužni da čekate ezan da bi klanjali sabahske sunnete.

■ PITANJE (br. 198): Da li postoji u sunnetu dokaz za podizanje prsta između sedzdi na kratko, kao tešehhud ali samo kratko, jer sam vidio braću kako to čine? → ODGOVOR: Dizanje prsta između dvije sedžde nije utemljeno u vjerodostojnim predajama. Hadis koji govori o tome nije ispravan.

■ PITANJE (br. 199): Es-selamu alejkum. Kakva je ocjena ovoga hadisa: Amir b. Abdullah b. Zubejr, radijallahu 'anhu, prenosi da bi Omer, radijallahu 'anhu, kad bi se naljutio, uvrtao (sukao) svoje brkove i puhao. (Bilježi ga Taberani u Kebiru)? → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! To je vjerodostojno preneseno od Omera, radijallahu 'anhu. Zabilježili su Ibn Ebi Asim u djelu 'El-Ahad vel-mesani', Abdullah b. Ahmed u djelu 'El-'Ilel ve ma'rifetur-ridžal', Taberani u 'El-Mu'džemul-kebiru', Ebu Nu'ajm u 'Ma'rifetus-sahabe' putem Zejda b. Eslema, od Amira b. Abdullaha b. ez-Zubejra, on od svog oca Abdullaha b. ez-Zubejra, a on od Omera, radijallahu 'anhu. Šejh Albani, rhm, je rekao: "Lanac prenosilaca je vjerodostojan" (Adabuz-zifaf, str. 209). Kod Taberanija desila se greška u lancu prenosilaca, Amir b. Abdullah prenosi od od svog oca, a on od Omera, a ne Amir on od Omera direktno.


■ PITANJE (br. 200): Selam alejkum. Da li se može uzeti abdest, tj. mesh preko marame, ako je žena na poslu i vremenom ograničena, ili se mora skidati marama? Hvala. → ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Učenjaci imaju podjeljno mišljenje u vezi s tim. Ispravan stav je onih koji dozvoljavaju ženi da uzima mesh preko marame. Međutim, preče i bolje je da ne uzima mesh po marami, nego po kosi kao što je i naređeno, ako je u mogućnosti i ne predstavlja joj veću poteškoću. Ali ako nije u stanju, radi hladnoće ili strahujući od pogleda muškaraca i sl., onda nema smetnje da uzme mesh po marami, ako je obukla maramu nakon što je prethodno uzela abdest.

Amir I. Smajić
Medina, 6. redžeb, 1438 h. god.