Šta da radi onaj ko nije u stanju postiti ramazan?

PITANJE: Dragi moj brate, pitanje glasi: "Osoba koja nije u stanju da posti (ramazanski post) tj. zdravstveno je ugrozena zbog nedostatka tekucine, nesvjestica, problema s probavom (odnosno potpuno začepljenje itd.), ali je uspjela da naposti svaki dan kad je dan bio kraći i lakše je naravno postiti. Šta sad da se uradi? Ramazan se polako blizi, i u nadi da se bude živo i zdravo, šta ta osoba treba da uradi? Da li da plati siromahu obrok za svaki dan posta, ili da naposti kad je u mogućnosti (zimski period, kraci dani) ako se bude živo i zdravo, ili nešto treće, ili možda obadvoje gore navedeno?
Doktorova preporuka prošli ramazan bila je da ne posti, jer joj je potrebna tekućina da bi se problemi ograničili na normalu, jer bez hrane i nekako se može, al' kad je tekućina u pitanju, onda se s tim nije igrati. Mozda je potrebno napomenuti da se osobi bliži 60-ta godina.
Hvala unaprijed.
Vas brat u islamu  / Samir
Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullahi ve berekatuh!
Zahvala pripada Allahu.
Na osnovu stanja kojeg ste spomenuli i doktorove preporuke (pod uslovom da je pouzdan i stručan), spomenuta osoba nije obavezna da posti u ramazanu ako to nije u stanju da zravstveno podnese ili se boji pogoršanja zdravlja, nego je obavezna te dane napostiti kada bude u mogućnosti, prije idućeg ramazana, inšallahu te'ala.
Dokaz za to su Allahove, dželle šanuh, riječi: "Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, - Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate -, da određeni broj dana ispunite,..." (El-Bekare, 185)
Tj. dane koje ne bude postila radi bolesti (u njenom slučaju cijeli mjesec) napostit će kada bude mogla. Postit će onako kako bude u stanju. Nije obavezna te dane napostiti uzastopno (kao što se posti u ramazanu) i nema smetnje da pravi veće vremenske prekide. Time je uradila ono što Allah, azze ve dželle, zahtjeva od nje i ne snositi nikakav teret, niti odgovornosti, niti je grješna.
Allah je rekao: "Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih..." (El-Bekare, 286)
Naprotiv, biće nagrađena za njen nijjet (namjeru) i ima potpunu nagradu kao kada bi postila u ramazanu, s tim da joj savjetujem da iskoristi ramazan za druge vrste ibadeta, kao izučavanje korisnog znanja, noćni namaz (teravija), učenje Kur'ana, dobrovoljna i obavezna sadaka, pripremanje iftara za postače, spajanje rodbinskih veza i sl.
Što se tiče hranjenja siromaha, to nije obavezna, nego je taj propis vezan za djedove i nene koji više nisu u stanju da poste, te za bolesnike koji ne mogu ili ne smiju da poste a ne nadaju se ozdravljenju. A spomenuta osoba, hvala Allahu, za sada je u stanju te dane naposti kada su dani kraći, u zimskom periodu, i to je ono što je obavezna.
Molimo Allaha, azze ve dželle, da joj olakša iskušenje, nagradi je za sabur (stpljenje) i da nas sve zajedno poživi na dobročinstvu i bogobojaznosti. Molimo Ga, Uzvišenog, da nas, iz Svoje velike blagodati, počasti dočekom mjeseca ramazana i olakša nam u njemu činjenje ibadeta, primi naše dove i ukabuli dobra djela. Amin!
Allah, dželle šanuh, najbolje zna.

Amir I. Smajić
Medina, 10. ša'ban, 1433  god.